Korfbal

Què és el Korfbal?

El korfbal és un esport d'equip jugat entre dos equips que cerquen introduir una pilota dins d'una cistella. Els equips són mixts, formats per quatre homes i quatre dones, i l'àrea de joc es divideix entre les zones d'atac i defensa. El Korfbal manté certes similituds amb el bàsquet, tot i que de fet es considera una evolució del ringboll suec (ringball en anglès) amb influències d'aquest. El Korfbal es basa en els principis de la cooperació, la no violència, la no especialització, l'habilitat i la coeducació. És un dels exemples més clars de les possibilitats d'evitar la segregació per sexes a l'esport.

Orígens

Nico Broekhuysen, un mestre d'Amsterdam, és considerat el fundador d'aquest esport, el qual n'establí les normes l'any 1902 després d'un viatge a Suècia. Els països on tradicionalment s'ha practicat més són Bèlgica i els Països Baixos. Va ser esport de demostració durant els Jocs Olímpics de 1920 i 1928, celebrats a Brussel·les. Aquesta presentació va tenir com resultat la formació de l'Associació Belga de Korfbal. L'acceptació internacional aniria a poc a poc fins després de la II Guerra Mundial. En l'actualitat, el corfbol es practica activament arreu del món: des d'Austràlia fins a la Gran Bretanya, des de l'Índia fins a Israel i des de Taiwan fins als Estats Units d'Amèrica. Darrerament la Federació Internacional de Korfbal (IKF) està mostrant un gran interès en potenciar també els països de l'Est d'Europa, amb l'objectiu d'assolir el nombre de 50 federacions adherides. És un esport reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI) tot i que no forma part del programa olímpic.

El Korfbal a Catalunya

El Korfbal va arribar a Catalunya l'any 1980, on ràpidament va començar a expandir-se. Aquell mateix any, gràcies a un curs de monitors, van néixer els dos primers equips en dos col·legis de Terrassa (Vallès Occidental): el Liceo Egara i el Pere Viver. La Federació Catalana de Korfbal va obtenir l'estatus de membre provisional de la IKF l'any 1997, i el seu ple reconeixement el 29 d'octubre de 2005.