Els valors se situen per sobre dels resultats en el model esportiu presentat pels Consells Esportius de Catalunya

La proposta, que es difondrà a través de la campanya “Jo sempre hi guanyo”, vol fer de l’activitat física una eina per a la inclusió i promoure la democratització real de l’esport

Aquest matí els Consells Esportius de Catalunya han presentat al Palau de la Generalitat el seu model esportiu que es promourà a través de la campanya “Jo sempre hi guanyo” al llarg dels propers mesos. L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència, Neus Munté, del secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, i del president dels Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo. La proposta dels consells es basa en aconseguir la major difusió possible de l’activitat física entenent que l’esport és una eina per a la promoció de la salut però també per a la promoció de valors socials i personals.

El model esportiu predominant a la nostra societat és el competitiu. Això provoca que la major part dels esportistes siguin exclosos a mesura que avancen en el seu recorregut vital. Quan no s’assoleixen les capacitats necessàries per a obtenir resultats competitius, és el propi sistema el que de manera natural deixa de banda a les persones que practiquen esport.

Davant d’aquesta realitat els Consells Esportius de Catalunya presenten un model que prioritza la inclusió en l’activitat física en edat escolar i la difusió de l’esport popular com a principal proposta esportiva de país per a garantir l’activitat física en totes les edats. En el cas dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, dels que prenen part cada cap de setmana 200.000 infants a tot el país, els consells han promogut des de la passada temporada un canvi de model que busca garantir que tots els nens i nenes juguin en igualtat de condicions, sense exclusions per raó de gènere o capacitat. A més de promoure la inclusió, els jocs també reflecteixen en el seu resultat final l’educació en valors. D’aquesta manera el resultat esportiu no garanteix la victòria ja que també es tenen en compta les actituds positives d’esportistes, familiars i entrenadors.

En aquest sentit, el president dels Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, ha afirmat que “per als Consells Esportius guanyar va molt més enllà del resultat d’una competició. Guanyar és transmetre valors, formar en responsabilitat, en compromís, en companyonia... D’aquesta manera els elements bàsics del model que proposem són garantir la igualtat d’oportunitats, facilitar que es pugui fer esport sense cap tipus d’exclusió, formar bones persones i bons ciutadans i, sobretot, jugar per sobre de competir”.

Per promoure aquesta idea i la importància de l’educació en valors a través de l’activitat física, el model esportiu es promociona amb la campanya informativa “Jo sempre hi guanyo”. La campanya incidirà d’aquesta manera en que més enllà de les victòries puntuals, es pot guanyar de manera continuada com a individu i com a societat a través de la proposta esportiva dels Consells Esportius de Catalunya.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha donat suport a la proposta destacant que “estem convençuts que amb l’adquisició i la transmissió d’aquests valors millorem, no només la pràctica esportiva, sinó les relacions humanes que se’n deriven. I millorant l’esport estarem millorant el conjunt de la nostra societat i del nostre sistema democràtic. Hi ha molts actors que hi juguen i que la campanya identifica perfectament”.

Per la seva banda, el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, ha subratllat que aquesta és una primera passa afirmant que “això que fem avui no és el final d’un camí. És un inici del procés d’explicar al conjunt de la societat catalana, i per què no, també més enllà de Catalunya, que som capaços de dissenyar eines útils per construir entre tots una societat esportiva millor, començant per l’esport escolar però amb la vocació de que arribi a totes les etapes”.

Els Consells Esportius es troben representats a totes les comarques i grans ciutats catalanes i desenvolupen activitats de les que participen 500.000 esportistes. Ofereixen propostes en un total de 80 disciplines esportives i són responsables de programes d’esport escolar de la Generalitat de Catalunya com són els Jocs Esportius Escolars de Catalunya, el Pla Català d’Esport a l’Escola i l’Esport Blanc Escolar. A l’actualitat treballen també en l’organització aquest proper 2019 dels CSIT World Sports Games a Tortosa, el principal esdeveniment internacional d’esport popular, i en els que seran el 2018 els primers Jocs Populars de Catalunya.

 

Comparteix